• banner

Vrste ispitivanja ventila

Vrste ispitivanja ventila

Testovi ventila se rade kako bi se provjerilo i osiguralo da su ventili prikladni za tvorničke radne uslove.

Postoje različite vrste testova koji se provode u ventilu.Ne bi se svi testovi trebali raditi u ventilu.Vrste testova i testova potrebnih za tipove ventila navedeni su u donjoj tabeli:

valve-tests-768x258

Testna tečnost koja se koristi za zatvaranje omotača, zadnjeg sjedišta i zatvaranja pod visokim pritiskom je zrak, inertni plin, kerozin, voda ili nekorozivna tekućina viskoziteta koji nije veći od vode.Maksimalna temperatura testa tečnosti je 1250F.

Vrste ispitivanja ventila:

Shell test:

Izvodi se primjenom pritiska na ventil tijela s otvorenim ventilom i zatvorenim oba kraja spoja ventila kako bi se osigurala čvrstoća ventila tijela u odnosu na projektni tlak i osiguralo da nema curenja u osovini zaptivke ili brtvi za zatvaranjeZahtjevi za pritisak:za čelični materijal izveden pri pritisku od 1,5 x nazivnog pritiska materijala na 1000F.

Test zadnjeg sedišta

Izvodi se za tipove ventila koji imaju funkciju zadnjeg sjedišta (kod kapije i sfernog ventila).Izvodi se primjenom pritiska na kućište ventila s potpuno otvorenim stanjem ventila, zatvorenim oba kraja priključka ventila i otvorenim brtvom zaptivke, kako bi se osigurala otpornost na projektni pritisak i osiguralo da nema curenja u osovini zaptivke ili brtvi za zatvaranje.

Zahtjevi za pritisak:izvedeno sa pritiskom od 1,1 x materijala za nazivni pritisak na 1000F.

Test zatvaranja niskog pritiska

Izvodi se pritiskom na jednu stranu ventila sa zatvorenim položajem ventila, naglasak se vrši zračnim medijem i jedna strana otvorenog priključka je okrenuta prema gore i ispunjena vodom, curenje će se vidjeti zbog izlaska mjehurića zraka.

Zahtjevi za pritisak:izvodi se s minimalnim pritiskom od 80 Psi.

Test zatvaranja pod visokim pritiskom

Izvodi se pritiskom na jednu stranu ventila sa zatvorenim položajem ventila, pritisak se vrši vodenim medijem i vidljivo je curenje zbog oticanja kapljica vode.

Zahtjevi za pritisak:izvedeno sa pritiskom od 1,1 x materijala za nazivni pritisak na 1000F


Vrijeme objave: Apr-06-2022